Familie Van Grieken

De geschiedenis van de familie Van Grieken loopt voor een deel parallel aan die van de familie Albers. Het kan haast niet anders of zij moeten elkaar gekend hebben.

De oudste mij bekende Van Grieken is een Johannes (Jan) van Grieken die in 1785 in Nieuwer-Amstel trouwt met Anna (Antie) van Veen. Helaas is (nog) niet bekend waar zij beiden geboren zijn. Bij hun schepenhuwelijk staat vermeld dat zij afkomstig zijn van (de) Schulpbrug, een buurtje aan de Oostzijde van de Amstel, waar nu de Weespertrekvaart in de Amstel uitkomt nabij het Amstelstation.

Ten aanzien van hun afkomst zijn we nu aan het onderzoeken of deze Jan van Grieken wellicht de zoon is van ene Jan Janszoon van Grieken, weduwnaar, geboren te Nieuwe Wetering, wonende te Roelofarendsveen die in 1756 huwde met Cornelia Jansdochter Kop, jongedochter, geboren te Woubrugge, wonende te Roelofarendsveen.(zie ook hier)

Hun 7 kinderen worden allen gedoopt in de RK-kerk aan het Kuiperspad in wat toen nog Nieuwer-Amstel heette (nu Amsterdam-Zuid). Zoon Hendrik is naar Uithoorn getrokken waar hij watermolenaar werd. De molen stond een paar honderd meter ten zuidwesten van de Vrouwenakkerse brug. Samen met de molen ‘t Zandpad werd hiermee de Uithoornsche polder bemalen.

De molen bij Vrouwenakker

Molen bij Vrouwenakker

Hendrik van Grieken had samen met zijn vrouw Aagje (Agatha) van der Meer 5 kinderen. Ook de twee zonen (Johannes en Thomas) staan te boek als watermolenaars, hoewel de jongste van de twee (Thomas) later verder is gegaan als veehouder.

Johannes bleef in de buurt van de molen wonen. Zijn vrouw Adriana van Vliet schonk hem 10 kinderen, waarvan er drie op jonge leeftijd overleden. Zij zijn allen gedoopt in de RK kerk in De Kwakel.

Meer over Uithoorn/De Kwakel rond 1900

Molen 't Zandpad

Molen 't Zandpad
bij Uithoorn

De oudste zoon, Hendrik, is kennelijk ook weer watermolenaar geworden, want hij verkoopt later een deel van de grond achter de molen, zoals blijkt uit onderstaand fragment:

 

...De grondlegger van de Kwakelse tuinbouw moet zijn geweest Cornelis Theodorus (Cees) Snabel, van geboorte Langeraarder. Hij kocht in 1913 van molenaar Hein van Grieken (van de Vrouwenakkerse molen) een perceel weiland met water, liggend achter de molen.... (Bron)

Meer over de Van Grieken's als molenaars in de Uithoornse polder.

Een broer van Hendrik, Cornelis (geboren in 1863 in Uithoorn), doorbreekt de traditie en trouwt in Waddinxveen met een meisje dat daar is geboren en getogen, Alida de Vos. Cornelis is een kleermaker die nog in kleermakerszit op een tafel zittend zijn ambacht uitoefent. Zij gaan in Hazerswoude wonen waar hun twee zonen worden geboren. Vervolgens verhuizen ze rond de eeuwwisseling naar Bussum waar zij nog een dochter krijgen.

Alleen de tweede zoon, Joannes, vertrekt in 1922 weer uit Bussum en trekt naar Amsterdam. Hij trouwt op 30-jarige leeftijd met de dan 19-jarige Euphemia Brandt, een kindermeisje uit Amsterdam. Samen krijgen zij 11 kinderen, waarvan er 9 zullen opgroeien. Joannes had een kapperszaak op het Singel in Amsterdam. Het gezin was in 1931 in een nieuw gebouwd huis aan de Keizer Karelweg in Amstelveen gaan wonen (toen nog Nieuwer-Amstel), maar toen de motorfiets van Joannes het begaf waarmee hij dagelijks op en neer reed naar zijn kapperszaak, moest de familie in 1937 weer terug naar Amsterdam verhuizen.

De kinderen van Joannes en Alida zijn op diverse plaatsen in Nederland terecht gekomen. De meesten van hen hebben ondertussen kinderen en kleinkinderen gekregen. Mijn zoon en dochter zijn er daar twee van.