Familie Alberswapen van Ankum

De (tot op heden) oudst bekende stamvader van deze familie is Albert vom Bassum, afkomstig uit het plaatsje Bassum vlakbij Ankum (een plaats in Duitsland 35 km Noordwest van Osnabrück). Zijn zoon Alberti Albers is de eerste die de familienaam Albers voert. Alberti krijgt met zijn vrouw Luzi Adelheid Hokers in 1746 een zoon die zij Gerd noemen (Gerd Albert Albers). Gerd trouwt in 1779 met Anna Maria Brinkers en samen krijgen zij 5 kinderen. Hun tweede kind is een zoon, Johan Herm Bernd Albers, geboren in 1782, die waarschijnlijk als seizoensarbeider naar Holland trok. In Uithoorn duikt hij op onder de naam Barend Albers waar hij in 1807 trouwt met Huijbertje Klijn die was geboren in 1786 in De Kwakel bij Uithoorn. Zij krijgen minstens 7 kinderen in Uithoorn en Nieuwer-Amstel waarvan er helaas ook velen op jonge leeftijd overleden. Zowel Barend als twee van zijn zonen (Gerhardus en Theodorus, beiden geboren in Nieuwer-Amstel) waren vissers. Er werd waarschijnlijk vooral op paling, maar ook op voorn, brasem, spiering, snoek en pos gevist in de veenafgravingen rondom Nieuwer-Amstel en Uithoorn.

Later is de familie weer terug naar Uithoorn verhuisd, want het ouderpaar én de kinderen van Gerhardus worden in Uithoorn geboren. Gerhardus trouwt in 1851 in Uithoorn met Cornelia Uiterwaal (de oudste uit een gezin van 7 kinderen uit Kamerik). Zij krijgen samen 10 kinderen. Helaas sterft 1 kind al binnen een maand en komen er twee levenloos ter wereld of overlijden direct bij de geboorte.

De geschiedenis van de familie Albers loopt hier voor een deel parallel aan die van de familie Van Grieken. Het kan haast niet anders of zij moeten elkaar gekend hebben. Meer over Uithoorn rond 1900

Rond het jaar 1900 verhuist kleinzoon Gerhardus naar Ouder-Amstel waar hij als kruideniers­bediende trouwt met Helena Passé (geboren in Nieuwer-Amstel). Vervolgens wordt in Amsterdam hun zoon Gerhardus Cornelis geboren. Hij gaat na zijn huwelijk met Maria van der Kroon naar Badhoevedorp in de Haarlemmermeer waar zij 6 kinderen krijgen. Aanvankelijk wonen zij aan boord van het schip "De Waarheid Wint". De werkgever van Gerhardus (Hijstek) is eigenaar van het schip en hij en zijn vrouw mogen aan boord wonen, mits zij voor eigen rekening een kajuit erop bouwen. Aan boord wordt Gerardus geboren.

Het schip De Waarheid Wint

Het schip "De Waarheid Wint"

Later verhuizen ze naar een dijkhuisje langs de ringvaart. Als vader Gerhardus vlak na de Tweede Wereldoorlog komt te overlijden (het jongste kind is dan nog geen jaar oud, de oudste is 13 jaar) heeft het gezin geen bron van inkomsten meer. Moeder hertrouwt 6 jaar later met Theo Jackel, zoon van Jackel uit Zaandam die daar een winkel had met enerzijds behang- en verfartikelen en anderzijds hengelsportartikelen.

Ook in Badhoevedorp wordt gestart met deze combinatie. De behang/schilderafdeling wordt op een gegeven moment gestopt, de visserijbenodigdheden blijven. De jongste zoon zet die winkel tot op de dag van vandaag nog voort onder de naam Jackel Hengelsport.